Jak pečovat o dřevěné zahradní židle a stoly

24.11.2023

Dřevěný zahradní nábytek může být klenotem vaší zahrady, ale má jednu nevýhodu- není zcela bezúdržbový a pokud chcete, aby si udržel svůj půvab a kvalitu, je nezbytné mu věnovat pravidelnou péči. V tomto článku se podíváme na praktické rady a tipy, jak pečovat o dřevěné zahradní židle a stoly, abyste si užívali jejich krásu po mnoho let. Pokud chcete, aby Vám nábytek vydržel, je třeba vybírat kvalitní produkty od dodavatelů, kteří už jsou na trhu nějaký ten rok a mají zkušenosti s tím, co prodávat- my doporučujeme např. sety dřevěného nábytku z eshopu a-market, který už se tímto sortimentem zabývá od roku 2014.

Pravidelné čistění a ochrana nábytku

Začněte pravidelným čištěním dřevěného nábytku. Používejte jemný mýdlový roztok a houbu nebo měkký hadřík k odstranění nečistot a prachu. V případě odolnějších nečistot můžete použít speciální čistič pro dřevo. Čas od času můžete využít i tlakový čistič (wapka), ale postupujte s ním opatrně a příliš se nepřibližujte dřevu, aby nedošlo k narušení jeho struktury.

Prevence proti vlhkosti a plísním

Dřevo je náchylné k vlhkosti, a proto je důležité chránit ho před deštěm a sněhem. V období dešťů nebo zimního období, kdy nábytek není využíván, je vhodné jej zakrýt kvalitním nepromokavou plachtou. To chrání dřevo před přímým vlivem vlhkosti a snižuje riziko vzniku plísní. Pozor- plachta by ale měla být prodyšná, aby se vlhkost nehromadila pod ní.

Pravidelná údržba a kontrola

Pravidelně prohlížejte dřevěný nábytek na případné známky opotřebení nebo poškození. Opravte případné skvrny nebo odřeniny brusným papírem a naneste novou vrstvu ochranného prostředku. Pokud zaznamenáte nějaké větší problémy, například praskliny nebo rozpory, mějte na paměti, že rychlá oprava může zabránit dalším poškozením.

Přizpůsobení péče dle typu dřeva

Různé druhy dřeva vyžadují odlišnou péči. Tvrdé dřevo, jako teak nebo dub, může vyžadovat méně údržby než měkčí druhy. Přizpůsobte svou péči konkrétnímu typu dřeva a dodržujte pokyny výrobce. Více o údržbě dřevěného zahradního nábytku podrobněji dle typů dřeva najdete v tomto článku.

Blog zahrada a bydlení © Všechna práva vyhrazena 2023
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky